У далекому 18 столітті, коли життя у Києві було світлим та безтурботним, Дніпро широким та привільним, а городяни безпечними у повсякденному щасті, до Києва приїхав вигадник солодощів імператорьського двору – швейцарець пан Бал’ї. Волею долі саме йому судилося підсклизнутися на весінній розквасі та ще й на Подолі, впасти та зламати ногу. Добрі городяни оселили видатного іноземця для одужання у одному з найкращих домів Пріорки.

Нудьгуючи від вимушеного неробства, підприємливий та талановитий швейцарець не зміг не приділити увагу пишній щедроті київської природи у вигляді смачної полуниці, розкішних вишеньок та слив, соковитих абрикосів та тендітних груш.  Як людина, напевно, обізнана як у творчості, так і у комерції, він розпочав виготовляти цукати з фруктів з місцевих садів, що  розкинулися на мальовничих київських пагорбах.

Легенда каже, що Бал’ї, «який залишився у Києві до видужання у сім’ї Балабухи, на вдячність навчив гостинну господиню виготовлювати варення, що у давні часи вважалося довершеним кондитерським мистецтвом та таємницею, яку матері передавали донькам».

Та настільки усім прийшлися до вподоби красиві та соковиті фрукти у цукровому сиропі, нібито просочені південним сонцем, що, з тих пір почали їх називати «Київське сухе варення». 

Минав час, сімейна справа київського старожила М.С.Балабухи розросталася та про його крамницю на Хрещатику вже знали в усій  Европі, а самі цукати лагідно нарекли «балабушками». Навіть іспанський інфант, видатний гурман герцог Монпанс’є не втрачав можливості купити «декілька пудів київського варення».

З приходом більшовиків про Київське сухе варення забули, й автентичний рецепт загубився. Сто років потому, Світлана Семенець придбала книжку у антикварному салоні столиці. Книга автора Олени Малаховець "Подарунок молодим господиням" містила безліч цінних рецептів 18-19 століть, серед яких — оригінальний рецепт Київського сухого варення. З 2016 року почалась нова історія фірмового солодкого сувеніру з Києва, який тішить любителів солодкого та знов гідно представляє гастрономічний Київ по всьому світу. 

Сьогодні у Київського сухого варення є навіть власний пам'ятник — скульптура "Шукай" проекту Юлії Бевзенко, менеджерки Києва. Знаходиться у дворі Андріївського узвозу, 2. Орієнтуйтесь на вхід у хостел "Друзі". 

Світлана та Ярослав Семенці, українські підприємці та щасливе подружжя, чотири роки тому започаткували власне виробництво Київського Cухого Варення.Рецепт знайшли у книзі Олени Малаховець "Подарунок молодим господиням" кінця 19 століття. Перейняли найкраще з кулінарних традицій минулого, уважно вивчили процес приготування, зробили тисячу одну  cпробу, допоки не досягли потрібного смаку , помірної солодкості та пружності цукатів.Солодкі шматочки фруктів та овочів фірмово упаковані у картонні та металеві коробочки. Оформлені київськими художниками та стануть вишуканим автентичним подарунком, а смак цукатів приємно здивує найвибагливіших.
Передзамовлення
Передзамовлення успішно відправлен!
Ім'я *
Телефон *
Додати в кошик
Перейти в кошик
Зворотний дзвінок
Запит успішно відправлений!
Ім'я *
Телефон *